A klímavédelem és a zöldpolitika hazugságai

KlímaKamu

A klímaváltozás túlélői

2019. november 15. - KlímaK


Akit kicsit is foglalkoztat a bolygó jövője, az már rengeteget hallhatott a klímaváltozás romboló következményeiről. Az egyre fokozódó környezetszennyezésnek köszönhetően az átlaghőmérséklet folyamatosan emelkedik, megváltozik a csapadék mennyisége és formája, emelkedik a tengerszint és összeségében egyre szélsőségesebbé válik az időjárás. Mindezek a folyamatok persze nem csupán az embert, hanem az állat-és növényvilágot is jelentősen megterhelik. A környezetszennyezés veszélyt jelent a természetes élőhelyekre, az ott honos élővilágra, ezért egyre több a veszélyeztetett állat-és növényfaj.

A klímaváltozás azonban nem minden élőlény számára jelent ugyanakkora veszélyt. Vannak igazi túlélők, akik könnyebben képesek átvészelni a nehézségeket. 

De melyek ezek a fajok és mi a titkuk? 

Mi a túlélés záloga?

Ha egyszerűen akarjuk megfogalmazni, akkor az alkalmazkodás. Amely fajok jobban tudnak alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, azoknak van csak igazán esélye a túlélésre.

Persze ez nem újdonság, hiszen a Föld története során többször előfordult klímaváltozás. Ezeket bizonyos fajok túlélték, mások kihaltak. Van azonban pár konkrét jellemző, amely előrevetíti, hogy mely fajok lesznek a nyertesei ennek a küzdelemnek.

-a szárazság- és melegtűrő fajok: a felmelegedés miatt egyre nagyobb teret nyernek azok az élőlények, amelyek szárazság-és melegtűrők, persze csak ha egyéb tényező nem befolyásolja a fennmaradásukat. Jó példa erre a mangó, amelyből hatalmas túltermelés van többek között a Fülöp-szigeteken a száraz évszak kitolódása és a fokozott meleg miatt.

-az élőhely változásához könnyen, jól alkalmazkodók: amely fajok jelenlegi élőhelyei zsugorodnak és ehhez nem tudnak alkalmazkodni, azok megsínylik a változást pl. a rénszarvasok. Vannak azonban jobban alkalmazkodóképes egyedek, akiket kevésbé visel meg a változás vagy éppen a meleg hatására nő a megfelelő élőhelyek nagysága. pl. egyes kétéltűek, kullancsfajok.

-könnyen élőhelyet váltó fajok: egyes fajok adottságaikból adódóan könnyen élőhelyet váltanak, tipikusan ilyenek a madarak, vagy a rovarok, melyek akár több ezer km-t is gond nélkül átrepülnek a megfelelő élettér érdekében.

-bőséges táplálékforrással rendelkező fajok: egyes fajok tápláléka eltűnőben van, ezért a fennmaradásuk is veszélybe kerülhet pl. a sarki róka tápláléka a lemming, ami folyamatos csökkenésben van.

-a nem válogatós állatok: vannak állatfajok, amelyek számára nem jelent nagy problémát a táplálékforrás, hiszen szinte mindent megesznek. Pl. csótányok, patkányok.

-szapora fajok: mivel nagyon gyors mértékben nő az egyedszámuk, ezért a kihalás is kevésbé veszélyezteti pl. rágcsálók.

-biztonságosabb élőhellyel rendelkező állatok: pl. egyes hegyvidéki állatokat kevésbé viseli meg a felmelegedés.

Látható tehát, hogy az alkalmazkodás mesterei nagy eséllyel túlélik ezt a pusztító változást is, a gyengébb egyedek pedig örökre eltűnnek.

A kérdés, hogy mi emberek melyik csoportba tartozunk? Hogy néz ki a jövő és milyen drasztikus változások várnak ránk?

A bejegyzés trackback címe:

https://klimakamu.blog.hu/api/trackback/id/tr2215303182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.11.17. 10:23:07

A természet változik, ősidők óta. Nincs miért pánikolni.

midnight coder 2019.11.17. 10:25:23

Minden faj közül az ember alkalmazkodik a legkönnyebben. A feldolgozási lehetõségeknek köszönhetõen nagyon sokféle dolgot meg tud enni, a technológiájának köszönhetõen pedig nagyon sokféle klímán életben tud maradni, az északi sarktól a sivatagig.

Szalay Miklós 2019.11.17. 11:23:56

@MAXVAL bircaman közíró: Nem az életet, mint olyat veszélyeztetjük, hanem elsősorban saját magunkat, (Meg azért jó sok fajt is, de nem az életet. Az ember ha akarná se tudná kiirtani azt, lásd csak a sokféle kellemetlen gyomnövényt, rovart, melyekkel hiába harcolunk.) Azzel meg, hogy a természet mindig változott az hibádzik, hogy a ez a változás rendesen sokkal lassabb, mint amit most mi idézünk elő.

+ Egy tömör összefoglaló a globális problémákról, a felmelegedésről:

egyvilag.hu/temakep/078.shtml

steery 2019.11.17. 11:40:05

Majd meglátjuk, hogy élnek túl ezek az állat és növényfajok, meg az emberek, ha elönti őket az emelkedő sós, olajfoltos, műanyagtörmelékes tengervíz és hetente tornádók söpörnek végig a tájon, ahol vagy aszály van vagy özönvízszerű esőzések.
A mélytengeri élőlények és a földkéregben élő mikrobák talán túlélik ezt az egészet...

BiG74 Bodri 2019.11.17. 11:53:10

Túlél? Milyen áron? Milyen életért?

Brix 2019.11.17. 12:57:55

Egyes invazív fajoknak nagyon kedvez a klímaváltozás ès a megnövekedett lègköri CO2 -szint. Különösen igaz ez pl. az erősen allergèn gyomokra, mint a parlagfűre, amely fokozatosan növeli előfordulási területèt, ès a pollenszóras intenzitása ès hossza is növekszik...Èszak-Amerikában kb 20 millió embert èrint, ès Európában is hasonló mèretekben van jelen az ezekhez kapcsolható allergiások száma. Nálunk meg egyenesen nèpbetegsèg lett a parlagfű allergia , olyan számban van jelen már a növèny, annyira kedveznek neki az ökológiai adottságok. Egyelőre hatèkony eszközök nincsenek , hogy gátat szabjanak ezeknek a nagyon káros , invazív fajoknak...De, a veszèlyes betegsègeket okozható szúnyogok is egyre nagyobb számban vannak jelen (western nile) már Magyarországon...Dèl -Európaban pedig maláriás eseteket találtak ,pl Görögországban....

midnight coder 2019.11.17. 14:00:12

@steery: Azért annyira nem eszik forrón a kását. Max. kb. annyira lesz meleg mint anno a dínók idején volt, azt meg elég sok faj túlélte. Arról nem is szólva, hogy ha az emberiségnek melege lesz, legfeljebb lehűti a légkört. Annyira nem nagy ördöngősség, az eszközök már ma is a rendelkezésre állnak.

Emmett Brown 2019.11.17. 16:25:08

@midnight coder: nincs olyan, hogy "emberiség".

Akinek lesz pénze, az majd odamegy, ahol tudják a hőmérsékletet kezelni, meg azokat akiknek nincs erre pénzük, ezért a kapukon dörömbölnek.

0.5 bit 2019.11.17. 16:50:20

A túlélésre a legnagyobb esélye annak a fajnak van, amely szinte bárhol képes megélni, az antartisztól a sivatagokig, ha kell a tenger alatt vagy nagymagasságú hegyeken bárhol, vagy ha kell még a világűrben is. Ez a faj pedig az ember.

janoszeged 2019.11.17. 17:56:40

Számtalan faj élt a Földön, az előtt is, hogy az Ember megjent. Emberek nélkül is lesz élet a Földön.

kvadrillio 2019.11.17. 18:40:21

CSAK 1...., EGY...FEKETE EMBER MARAD ÉLETBEN. A TÖÜBBI KIHAL.

Burgermeister 2019.11.18. 03:54:57

Nem lesznek túlélők!

midnight coder 2019.11.18. 06:54:56

@Emmett Brown: Ez is igaz. Ahogy amúgy soha nem volt.

Quercus Maximus 2019.12.01. 16:57:10

@Brix:

Degenerált, agyatlan, liberofasiszta barom vagy.