A klímavédelem és a zöldpolitika hazugságai

KlímaKamu

KlímaKamu

Mennyire hatékony a szélenergia?

2019. október 24. - KlímaK


A szélenergia napjainkban az egyik legelterjedtebb megújuló energiaforrás. Európában Németország számít igazi nagyhatalomnak, 2019-re már 30 000 szélturbina állít elő elektromos áramot az országban. Ezzel a számmal a szélenergia lett a második legfontosabb áramforrás, az év legnagyobb részében meghaladja a feketekőszénnel és az atomenergiával működő erőművek teljesítményét.

Hogyan is néz ki egy szélturbina?

Messziről nem is tűnik fel, hogy milyen hatalmas építményekről van szó. Egy turbina kb. 100-150 m magas, súlya 300-500 tonna. Ebből is látszik, hogy előállításuk nem kis feladat, ráadásul a rotorhoz használt üvegszálak gyártása rendkívül káros. Az előállítási költség darabonként kb. 1 milliárd ft.

Milyen hátrányai vannak a szélerőműveknek?

A szélerőművek előnyeiről már nagyon sokat hallhattunk. Támogatói szerint nagy előnye, hogy alacsony az üzemeltetési költségük és hogy nem bocsátanak ki szén-dioxidot működés közben, tehát tiszta áramforrás. Az előnyei mellett azonban beszélni kell a hátrányairól is. Mik lehetnek ezek?

-kiszámíthatatlan, hiszen csak szeles időben működik, ráadásul túl erős vagy túl gyenge szél esetén sem termel áramot, leáll. A hatékony működés érdekében a turbinák felállítása előtt kb. 1 évig vizsgálják a terület időjárását, a szélerősséget és az így várható teljesítményt.

-csak speciális területen építhetőek fel, erre leginkább magas dombvidékek, hegygerincek és tengerpartok alkalmasak. Nehézséget jelent, hogy táj-és természetvédelmi területen nem állíthatóak fel és meg kell felelni a szigorú környezetvédelmi előírásoknak.


-sokszor elhangzanak esztétikai kifogások, hiszen jelentősen befolyásolja a tájképi jelleget, jelenleg még nem tájbailleszthető. Ez a kérdés a tájképvédelem mellett az idegenforgalmat is érintheti.

-egy turbina tervezett élettartama 20-25 év, de általában 15-17 év után cserélni szükséges őket, ez a többi megújulóhoz képest rövid élettartam.

-az elhasznált turbinák újrahasznosítása egyelőre nem megoldott, tervek sincsenek rá igazán, így egyszerű vashulladék lesz belőlük.

-a szélturbinák gyártása során jelentős mennyiségű CO és por keletkezik, a megújuló energiaforrások közül ennek a legkárosabb az előállítása.

-a turbinák csak kietlen vidéken, a lakott területektől távol állíthatóak fel, így a villamosáram szállítását meg kell oldani, ez viszont jelentős többletköltséget jelent.

-sokszor elhangzik az állatok, legfőképpen a madarak veszélyeztetése. Tanulmányok kimutatták, hogy ezek a madárbalesetek elenyészőek, de egy nagyobb park esetében ez a probléma fokozódhat. Emellett nemcsak a madarakra nézve veszélyes, mivel a tájba illesztve megváltoztatja annak ökológiai egyensúlyát.

-nem csak az állatokat érheti baleset, hanem maga a szélerőmű is meghibásodhat. Előfordulhatnak tűzesetek, leszakadó alkatrészek okozta balesetek stb. A neten számos videó található ilyen esetekről.

-komoly dilemmát okoz, hogy az erőművek vagy parkok a termőföldektől veszik el a hasznos helyet. Sokszor megoldható a termőfölddel történő közös használat, de ez a legtöbb esetben nehezen kivitelezhető.

-egy komolyabb szélerőmű park jelentős zajterhelést jelenthet, ezeket a hatásokat is folyamatosan vizsgálják a szakértők.

A fent felsorolt problémák persze nem azt jelentik, hogy a szélenergia elvetendő megoldás, sőt. Az egyik legdinamikusabban fejlődő és legígéretesebb megújuló energiaforrás. A problémák kiküszöbölésére a folyamatos fejlesztés a megoldás. A szakemberek már több területen is jelentős sikereket értek el, így remélhetőleg egyre hatékonyabbá válik a szél, mint energiaforrás.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://klimakamu.blog.hu/api/trackback/id/tr4015245434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása