A klímavédelem és a zöldpolitika hazugságai

KlímaKamu

KlímaKamu

Íme, a legjobb újévi fogadalom!

2019. december 30. - KlímaK

Ahogy közeledik az év vége, egyre többen fogalmazzák meg az újévi fogadalmaikat, melyek legtöbbjét csak rövid ideig vagy sose tartják be.

Van egy tippünk, hogy mi legyen a jövő évi terved, ami igazán motiválhat.

Ez a szuper cél nem más, mint hogy 2020-ban sokkal környezettudatosabban élsz és elkezded a zöld életmódra váltást.

Hogy miért ez a legjobb tipp? 

Mert nem csupán a Bolygónak teszel jót, hanem magadnak is, hiszen ezzel a legtöbb szokásos célkitűzést is elérheted. A zöld életmóddal rengeteg pénzt spórolhatsz és egyúttal egészségesebben élhetsz. 

Hogy pontosan hogyan, erre adunk tippeket a jövő évben.

De hogy egy konkrét, egyszerű cél is legyen, kezdjük az alábbival.

Le a nejlonzacskókkal!

Ha még eddig nem tetted, szerezz be egy textiltáskát a bevásárláshoz. Persze ne feledkezz meg a pékáruról és a zöldségekről sem, hiszen a legtöbb helyen még mindig nejlonzacskóba csomagolják ezek a termékeket. Ha van olyan ismerősöd, aki még nem állt át, ajándékozz neki is egy textiltáskát, hátha így könnyebben rávehető a változásra.

Apró dolognak tűnik, de annál fontosabb, hiszen a nejlonzacskók jelentik az egyik legnagyobb problémát a környezet számára. Mindannyian láttunk már zacskóba gabalyodott madarakat, szeméttől elpusztult bálnákat. Ezek nem egyedi esteke, számtalan állat halálát okozza folyamatosan a műanyagszemét. Egy ilyen zacskót átlagosan fél óráig használunk, de több száz év míg lebomlik, az újrahasznosítás pedig rendkívül nehézkes.


Csak Angliában évente 13 millárd nejlonzacskót használnak, ezt a számot látva már nem csodálkozunk, hogy ez az egyik fő ellenség a környezetvédők számára.

De kik a felelősök mindezért? 

A különböző környezetvédelmi szervezetek próbálnak tenni a hipermarketek és egyéb üzletek politikája ellen, de a legtöbb esetben csak apró, látszatintézkedések történnek, nem hajlandóak a zacskók végleges
elhagyására, ezért nincs más megoldás, a vevők részéről kell megváltoznia a hozzáállásnak. 

Rajtad ne múljon! Kezdd az új évet változással! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://klimakamu.blog.hu/api/trackback/id/tr8015373950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.12.31. 09:14:20

Kedves barátom! Azt ugye tudod, hogy a műanyag zacsi itt Európában normál körülmények között zárt tárolóban végzi. És a világtengerekbe kerülő műanyagnak csak elenyésző része kerül ki Európából. Ergo azzal, hogy te műanyag zacsit használsz vagy nem, tudod mit oldottál meg ? Igen, semmit. A zacsi ugyanis errefelé alapjában véve két úton kerül a környezetbe:
1. Tahó bácsi eldobja az utcán, út mentén az árokba, stb. Na ez nyilván nem te vagy.
2. Illegális szemétlerakással.

A gond az, hogy ebben igazából a zacsi a legkisebb probléma, Pl. az illegális szemétlerakással egy rakás más, sokkal kevésbé kívánatos anyag is kikerül a természetbe. Ugyanakkor az illegális szemétlerakást sok helyen a helyi hulladékkezelési szabályozás is ösztönzi, Pl. a lomtalanítás megszüntetésével.

A másik dolog, hogy semmi sem fekete és fehér. Egy tartós vászonzacsi előállítása annyi CO2-t igényel, hogy 20 éven át kellene naponta használnod ahhoz, hogy CO2 szempontból egálban legyél a bevásárlószatyorral. Márpedig nyilván nem fogsz 20 évig használni egy bevásárlószatyrot. Ergo, a nagy nylonzacsiellenes kampány legalább annyit árt a környezetnek itt Európában, mint használ, de szerintem inkább többet.

Mondjuk a fejlődő országok, ahol a szemetet beöntik a tengerbe más tészta, ott valóban hasznos lehet a zacsik tiltása, de ott is inkább a hulladékfeldolgozás fejlesztése lenne a megoldás, mert ugye ott sem csak zacsi van a szemétben, és egy ceruzaelem a tengerben sokkal többet árt mit a zacsi.

Tranquillius 2019.12.31. 09:37:18

Egyetértek az előttem szólóval. Amíg az emberek évente cserélik a telefonjukat autójukat, havonta a ruháikat, addig nem a nejlonzacskó a legnagyobb probléma.

KlímaK 2019.12.31. 09:45:13

@Tranquillius: egyetértek ezzel, azért írtam, hogy apró, de fontos lépés. Nyilván az autót letenni sokkal nehezebb, mint nem használni zacskót. De aki elkezdi, nyitott, az később fontosabb dolgokban is könnyebben változtat.

midnight coder 2019.12.31. 09:51:54

@Tranquillius: Az autócsere még nem is annyira toxikus, elvégre az autó nem a kukába kerül, hanem másik tulajhoz, és azért egy átlag autó élettartama van úgy 25-30 év, pontosabban régebben az volt - a mai járgányok már nem biztos hogy megérik ezt a kort. Az már sokkal inkább gáz, hogy valahol valami félhülye kitalál egy új divatot, amitől a fél bolygó lecseréli a ruhatárát.

midnight coder 2019.12.31. 09:54:17

@KlímaK: Az autó letevésével úgy a CO2 kibocsájtás 8%-ától lehetne megszabadulni. Elvileg. Gyakorlatilag, mivel az autók nagy részét soha nem fogják letenni, illetve ehelyett inkább egy rakás fejlődő országban fognak egyre többen autózni - míg egy európai átül biciklire, addig 10 kínai, indiai veszi meg élete első autóját - ebből soha nem lesz CO2 csökkentés.

KlímaK 2019.12.31. 10:07:06

@midnight coder: gy van, a divatipar is a legszennyezőbbek közé tartozik, amit ráadásul kontrollálni is lehetne. Erről is lesz poszt.

2019.12.31. 10:41:06

@midnight coder: ez egy gyakran előkerülő legenda, de ránézésre is hatalmas baromság. Ez ugye azt jelenti, hogy egy vászontáska= 20x365, vagyis 7300 nejlonzacskó. Ha te ezt komolyan elhiszed, akkor Pataky Attila hozzád képest hitetlen gyaur :) Arról nem is beszélve, hogy a vászontáskák gyakran eleve hulladék és maradékanyagból, melléktermékből készülnek, plusz például nálunk a kisvárosban, ahol lakom, egy egyesület 200 forintért árul hulladékból varrt vászontáskákat bevásárláshoz, amiknek az ökolábnyoma ilyenformán konvergál a nullához. Szóval ehhez a rém gagyi klímavédelem ellenes marhasághoz ne add a neved.

Tranquillius 2019.12.31. 10:45:36

@midnight coder: Majd nézzük meg honnan bányássza ki és hová pakolja le a fejlődő világ az új elektomos autók aksijait.

Tranquillius 2019.12.31. 10:57:00

@KlímaK: Ez a "küszöböljük ki a nejlonzacskót" kb. olyan pótcselekvés mint rákra C vitamint szedni.

2019.12.31. 11:44:14

@midnight coder: hahahaha
1. indexes szórakoztató, clickbait cikk
2. hivatkozik egy qz.com nevű noname oldalra, ami viszont már nem hivatkozik sehova (saját korábbi cikkeken kívül)
3. a cikk megjelenése április 1., szóval ennyi erővel poén is lehet
4. vászontáska alatt itt egészen konkrétan biopamutot értenek, ami egyfelől összehasonlításként baromság, kb mintha ételnél egy főtt csülköt hasonlítanánk egy laktovegán joghurthoz, másfelől igen kevés vászontáska készül biopamutból.
5. továbbra is józan ésszel ránézésre egy telibevert baromság, akinek ez hihető, azt várja szeretettel a Magyarországi Ufóhívő Egyesület :)

midnight coder 2019.12.31. 12:27:22

@Eugene Horse: CO2 szempontból egy nylonszatyi előállítása gyakorlatilag nulla. Minimális mennyiségű kőolaj kell hozzá (ami nem ég el), illetve minimális mennyiségű energia. Ezért is lehet ennyire olcsó. Picit gondolkozz: mivel mint a vászonszatyit mind a nylont automata gépsor állítja elõ, gyakorlatilag emberi kéz érintése nélkül, az amit megfizetsz a dologban az leginkább az energia és esetleg a logisztika. Így ha az egyik elõállítása 10 forint, a másiké 500, akkor jó eséllyel nem a 10 forintoshoz kellett a több CO2.

KlímaK 2019.12.31. 12:39:09

@Eugene Horse: csak az előállítást nézitek. De azt is vedd figyelembe, hogy a textilszatyrot szinte sosem dobják el az utcán vagy a szemétbe, így nem kerül az édesvízbe, tengerbe, tehát eleve nem szennyez annyira.

midnight coder 2019.12.31. 13:17:43

@KlímaK: A szemétbe dobott zacsi itt Európában általában zárt tárolóban végzi. Akkor nem, ha a tapló állampolgár eldobja az utcán, vagy ha illegális szemétlerakás történik. Viszont az előbbi két esetben még egy rakás, esetleg a zacsinál potenciálisan jóval veszélyesebb anyag is a környezetbe kerül. Ergo nem annyira a nylonzacsi ellen kellene harcolni itt Európában, hanem az illegális szemétlerakás, illetve a szemetelés ellen.

2019.12.31. 13:27:18

@midnight coder: én nem a nejlonzacsi elleni harcot tartom feltétlen érvényesnek, hanem konkrétan ezt a húsz éves állítást tartom marhaságnak. Vágom, hogy egy zacsi-egy vászon relációban a nejlon győz (mondjuk ha hulladékból varrt vászonzsák, akkor már 1:1 állásban sem a nájlon győz), de azt simán nem veszem be, hogy hétezer(!) nejlonzacskó van pariban egy vászonzsákka 8akármilyen szempont szerint)l, ráadásul ahogy a poszter is megjegyezte, itt nem csak a co2 kibocsájtás a tényező, hanem hogy - ha maradunk az eredeti hasonlatnál - húsz év alatt a hétezer nejlonzacskó vs egy vászontáska párosításnál sima ügy, hogy mi nagyobb környezeti terhelés. Mivel a hétezer zacskó mindegyike a szemétben köt ki (és nem éppen gyors a lebomlásuk) addig az egy vászonból egy kerül a szemétbe (ami viszont gyorsan bomlik). Mondom még egyszer, ez a kiinduló állításból levezetett elmélkedés, tudom, hogy senki nem használ 20 évig egy vászontáskát (ugyanakkor 2-3-4 évig minden további nélkül lehet, és akkor is ezernyi nejlonzacskó kiváltásáról beszélünk).

2019.12.31. 13:32:35

@midnight coder: egyébként nemrégiben a szuperpíszí Kanada buktázott azzal, hogy a szemetét behajózta mindenféle harmadik világbeli helyekre, úgyhogy ne ringasd magad abba, hogy fejlett országokból nem kerülhet szemét a tengerbe. Hamis nyugtatás ez a zárt tároló, mert egyrészt nyilván nem marad a zárt tárolóban örökre, másrészt a zárt tárolóból gyakran viszik rögtön tovább, csak legfeljebb te nem látod, hogy hová viszik, aztán marha megnyugtató, hogy zárt tárolóba került, onnan meg majd a szeméttündér varázsolja el nyilván... Ez megvan?: hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_csendes-%C3%B3ce%C3%A1ni_szem%C3%A9tsziget Szerinted ez honnan került oda, mindet a parton dobálták a vízbe?

Tranquillius 2019.12.31. 13:45:30

@Eugene Horse: Jelentős része a partról került a vízbe, a kérdés csak az, hogy patak-, folyó, folyam-, vagy tengerpartról: pangea.blog.hu/2016/08/10/szemet-tengerek

midnight coder 2019.12.31. 18:49:31

@Eugene Horse: Európában zárt tárolók vannak - ami persze nem jelenti azt, hogy Pl. kis hazánkban nincs jó pár gazember aki Pl. az erdőbe rakja le a szemetet illegálisan. De a műanyag szemét döntő többsége a nem Európából kerül a tengerbe, hanem a fejlődő országokból ahol a nylonzacsi ugyanúgy ott van, ahogy a többi műanyag is, viszont hírből sem ismerik a zárt szeméttárolót.

Amúgy a szemetet vagy elássák, vagy elégetik, kisebb részét újra feldolgozzák. Szerintem egyébként a ma elásott szemét a jövő aranybányája: mihelyt kicsit fejlődik a technológia, azonnal megéri majd a már elásott szemetet előbányászni és feldolgozni.
süti beállítások módosítása